Wifi4EU

Europski parlament, Vijeće EU-a i Europska komisija postigli su politički sporazum o pokretanju i financiranju inicijative “WiFi4EU” kojom se podupire uvođenje besplatnih javnih Wi-Fi hot spotova u lokalnim zajednicama diljem Europske unije na javnim mjestima kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, bolnice i drugi javni prostori. Prepoznatljiv višejezični portal WiFi4EU omogućavat će tako korisnicima besplatnu, sigurnu i brzu internetsku vezu. Politički sporazum uključuje obvezu triju institucija u osiguravanju ukupnog iznosa od 120 milijuna eura koji će biti dodijeljen za financiranje opreme za javne besplatne Wi-Fi usluge u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama.

Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih, a među 2800 dobitnika u prvom pozivu sredstva su odobrena za 224 hrvatske općina i grada. Ukupno tako u Hrvatsku u ovom krugu ide 3,36 milijuna eura. S područja Virovitičko-podravske županije, vaučere su osvojili: Virovitica i Slatina te Pitomača, Suhopolje, Nova Bukovica i Čačinci.

Općine i gradovi će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Sadržaj održava isključivo stajalište Općine Suhopolje te Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) nije dogovorna za uporabu sadržajnih informacija.