Suhopoljska Kulturna udruga Kreativa, Edukativa, Aktiva predstavila projekt “Talenti su moj temeljni kapital!”

Suhopoljska Kulturna udruga Kreativa, Edukativa, Aktiva održala je danas (petak) predstavljanje projekta „Talenti su moj temeljni kapital!“ kojim se želi doprinijeti smanjenju rizika od socijalne isključenosti i siromaštva. Projekt u vrijednosti od 1.495.519,60 kuna financiran je putem poziva “Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” te usklađen s Operativnim programom Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

U suradnji s Općinom Suhopolje, Kulturna udruga Kreativa, Edukativa, Aktiva započinje s provedbom ovoga projekta financiranog od strane Europske unije, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta „Talenti su moj temeljni kapital!“ započela je u svibnju ove godine, a provodi se na području tri županije: Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Grada Zagreba te u partnerstvu s trima udrugama: Kulturna udruga Kreativa Edukativa Aktiva – KrEdA iz Suhopolja, Udruga Put do uspjeha iz Zagreba i Svjetski savez mladih Hrvatska, podružnica Osijek.

Svrha projekta je kroz dvije godine pronaći 40 korisnika pripadnika marginaliziranih skupina te im pružiti edukacije i vještine za lakši pristup tržištu rada ili samozapošljavanju. Također, korisnicima, pripadnicima biti će pružena stručnu podrška kroz praćenje njihova napretka u vidu razvoja vještina i ideja te će im se omogućiti pohađanje verificiranog obrazovnog programa koji će potom biti upisan u e-radnu knjižicu. Cilj je doprinijeti smanjenju rizika od socijalne isključenosti i siromaštva za svih 40 korisnika.

– Ukupan broj korisnika koji će sudjelovati u projektu jest 40 osoba, od toga planiramo jednu trećinu osoba prikupiti na području općine Suhopolje, odnosno Virovitičko-podravske županije. Korisnici su marginalne skupine ljudi i projekt je namijenjen isključivo njima, odnosno edukacijama koje bi trebale pomoći njihovim vještinama za snalaženje na tržištu rada – istaknula je Anja Fosić, voditeljica projekta.

Projekt ove uspješne udruge podržala je Jasna Abramović, pročelnica Ureda župana te zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak koji je pozdravio sve nazočne čestitavši Udruzi KrEdA na odličnom projektu te dodao kako se nada još boljoj provedbi samoga projekta i izvrsnim rezultatima.

– Svjesni smo potreba koje nalaže današnjica, a to je cijeloživotno učenje koje čovjeku omogućava da se razvija i napreduje. Osobitu pažnju trebamo posvetiti marginaliziranim skupinama kojima je ovakav poticaj nadasve potreban – istaknuo je D. Žužak dodavši kako će Županija i nadalje podržavati ovakve projekte.

Provedbu projekta pozdravio je i načelnik općine Suhopolje, Siniša Horvat koji je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi ovoga projekta te istaknuo važnost samog projekta. – Putem ovog projekta izaći će se u susret ranjivim skupinama društva, pomoći će im se konkretno prilikom zapošljavanja što je itekako hvalevrijedna gesta. Vjerujem u stručnost osoba koje će provoditi projekt, koje neprestano daju sebe slušajući probleme i educirajući ljude – ponosno je rekao načelnik Horvat te dodao kako se raduje novim projektima koje će općina Suhopolje u nadolazećem periodu objeručke prihvatiti. (www.icv.hr, lmh)