“Zaželi u Suhopolju”

Projekt „ZAŽELI” u Suhopolju“ sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Općina Suhopolje a partneri projekta su: Udruga Matice hrvatskih umirovljenika Općine Suhopolje, Udruga invalida rada iz Virovitice, Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Virovitica.

Općina Suhopolje zahvaljujući svom timu stručnjaka za EU fondove i suradnji sa VIDROM – Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije uspješno povlači sredstva za infrastrukturne projekte ali i za projekte koji potiču konkurentnost na tržištu rada i borbu protiv siromaštva. Europska Unija svojom strategijom (2014-2020) preko svojih Infrastrukturnih i Investicijskih fondova potiče razvoj ruralnih sredina.

Vrijednost projekta „ZAŽELI“ na području Općine Suhopolje iznosi 2.551.927,10 kuna a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u punom iznosu.

Projekt „ZAŽELI“ na području općine Suhopolje ima dva cilja:

1. cilj je podići kvalitetu života osobama u nepovoljnom položaju društveno socijalno najugroženijim žiteljima Općine Suhopolje

2. cilj je povećati konkurentnost na tržištu rada žena starijih od 50 godina. Tijekom 24 mjeseca 10 zaposlenih izvršiteljica pružat će usluge
pomoći u kući i podrške za 60 krajnjih korisnika

Stjecanje statusa krajnjeg korisnika te ostvarivanje prava proizašlih iz istog imaju osobe starije životne dobi, osobe koje se nalaze u nepovoljnom položaju, kojima je potrebna tuđa pomoć kako bi obavljali svakodnevne ili povremene aktivnosti: svakodnevni kućanski poslovi, odlazak liječniku, specijalistu, u banku, u trgovinu i sl. Status krajnjeg korisnika nije moguće ostvariti u koliko se ostvaruju potpore Centra za socijalnu skrb Virovitica (doplatak za tuđu njegu i skrb, pomoć u kući i sl.)

Iz projekta krajnji korisnik može istupiti svojevoljno iz bilo kojeg razloga te svojim istupanjem ne podliježe nikakvim sankcijama niti će biti terećen na bilo koji način. Slobodno mjesto popunit će se korisnikom koji ispunjava uvjete.

Projekt „Zaželi” – program zapošljavanja žena na području Općine Suhopolje krenuo je u srpnju 2018 godine. U razdoblju od 3 mjeseca projektni tim napravio je sve administrativne radnje za ostvarivanje uvjeta za zapošljavanje 10 izvršiteljica. U suradnji sa mjesnim odborima obišao je sve one koji su se prijavili ili bili prijavljeni za stjecanje statusa krajnjeg korisnika te je sa partnerom projekta Centrom za socijalnu skrb Virovitica stvorena baza podataka koja je omogućila usmjeravanje pomoći onima kojima je najpotrebnija. Pri završetku svih pripremnih radnji osigurani su uvjeti za nesmetanu provedbu i rad projekta.

Iako je prvotno projektom predviđeno 50 krajnjih korisnika Općina Suhopolje je zbog potrebe svojih najugroženijih žitelja u projekt uključila još 10 krajnjih korisnika te je time ukupan broj krajnjih korisnika dosegao brojku 60.

U rujnu 2018 godine raspisan je natječaj za prijem u radni odnos na određeno (24 mjeseca) u punom radnom vremenu, te je selekcijskim postupkom izabrano 10 izvršiteljica koje su sa radom započele 1. listopada 2018. godine te svaka voditi brigu o šest krajnjih korisnika kojima će tijekom 24 mjeseca pružati pomoć u svakodnevnim aktivnostima, kućanskim poslovima, pomoć prilikom odlaska liječniku i sl., ali i pružati podršku i ohrabrenje kroz razgovor. Također, svaki od korisnika ima pravo na mjesečni paket u vrijednosti od 200 kuna, a u paketu se nalaze sredstva za čišćenje te proizvodi za osobnu higijenu.

Kontakti za medije:

Voditelj projekta: Slaven Kožar
Mob: 099/347-0527
E-mail: zazeliusuhopolju@gmail.com

Administrativna tajnica: Marina Tolo
Mob: 099/465-9994
E-mail: zazeliusuhopolju@gmail.com