Suhopoljska KrEdA pokreće novi projekt „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost”

U Suhopolju je jučer (utorak), u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, Udruga KrEdA obilježila Dan održivog razvoja te predstavila svoj novi projekt „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“. Riječ je o projektu vrijednom 504.586 kuna kojeg u 90 postotnom iznosu sufinancira Ured za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje te ostatak Općina Suhopolje. Uz KrEdu kao nositelja, partneri na projektu su Općina Suhopolje i Osnovna škola Suhopolje.

Kroz 24 mjeseca, koliko traje provedba projekta, cilj je podići svijest stanovništva o održivom razvoju kroz partnerstva organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice u svrhu ekonomske i socijalne kohezije.

– Prije svega shvatili smo da želimo očuvati našu tradiciju i znanje oko naše crkve svete Terezije Avilske koje je materijalno kulturno dobro, kao i naše recepte i kulturu općine Suhopolje. Shvatili smo da želimo povećati i ekološku svijest na području općine tako da smo osmislili ovaj projekt u kojemu smo to sve spojili. Održat ćemo niz volonterskih akcija i likovno-kreativnih akcija za djecu – rekla je Ivona Bišćan, članica Udruge i viša stručna suradnica za projekte EU-a u Općini Suhopolje.

Nakon završetka projekta u Suhopolju će ostati trajni trag, izgrađena samoodrživa vanjska učionica, posađena dva drvoreda, nova manifestacija “Dani oraha” te uhodan rad Povjerenstva za održivi razvoj.

Angažiranost KrEde za unaprjeđivanje zajednice ponovno je pohvalio načelnik općine Siniša Horvat.

– Kao i proteklih godina sve projekte koje inicira udruga KrEdA Općina Suhopolje objeručke prihvaća i financira zato što je riječ o projektima koji potiču na rad naše najmlađe sumještane. Znamo koliko volje, energije i snage ova udruga posvećuje njima, potiču njihovu kreativnost i uče ih različitim vještinama, a posebice tradiciji općine Suhopolje – rekao je načelnik Horvat.

Aktivnosti u sklopu ovoga dana nisu na tome stale, već su volonteri KrEde s učenicima Osnovne škole Suhopolje posadili prvo stablo u budućem drvoredu te sam projekt predstavili volonterima škole. Nakon toga u Općinskoj knjižnici i čitaonici Matija Gubec održali su kreativnu radionicu na kojoj su prisutni mogli izrađivati platnene vrećice s recikliranim materijalima kao promo materijal projektne manifestacije “Dani oraha” te predložak za budući suvenir suhopoljske Turističke zajednice. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić, A. Fosić)