O B A V I J E S T u vezi bolesti COVID-19

S obzirom na put prijenosa bolesti COVID-19, na održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Općine Suhopolje donesene su upute i odluke od javnog interesa.
U nastavku nalaze se najnovije informacije i preporuke vezane uz zaštitu pučanstva:

1. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi mještani da kontakte sa zdravstvenim djelatnicima, osim u hitnim slučajevima, prvenstveno obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte.

2. Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu te se obustavlja rad u djelatnosti trgovine osim: prodavaonica prehrambenih artikala, prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala,
tržnica i ribarnica, specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje lijekova (ljekarne), specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednih ljekarni, benzinskih postaja, kioska, pekarnica, kemijskih praonica rublja, specijaliziranih prodavaonica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijaliziranih prodavaonica dječje opreme, specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje, izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda te veledrogerija.

3. Obustavlja se rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice), održavanja izložbi, revija i sajmova, rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja, rada uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni), svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga te obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola, rada autoškola i škola stranih jezika, vjerskih okupljanja.

4. Preporuča se mještanima da izbjegavaju sva veća okupljanja i u privatnim objektima.

5. Rad uprave Općine Suhopolje prilagođava se trenutnoj situaciji te se pružanje administrativnih i ostalih usluga službe općinske uprave organizira na način da se svi radni zadaci djelatnika općinske uprave sa strankama obavljaju prioritetno telefonski ili putem elektroničke pošte. Mještanima su na raspolaganju slijedeći brojevi telefona općinske uprave:
E:opcina-suhopolje@vt.t-com.hr
T: +385 33 771-433.

6. Djelatnice zaposlene u sklopu projekta „Zaželi“ upućuju se da minimaliziraju kontakt s korisnicima programa te svakako koriste zaštitna i dezinfekcijska sredstva pri obavljanju djelatnosti te se upućuju da za korisnike programa istima pruže uslugu nabavke lijekova i namirnica, a od ostalih poslova do daljnjega da se suzdrže.
Pozivaju se svi mještani općine Suhopolje da ukoliko posjeduju saznanja o domaćinstvima koja nisu obuhvaćena programom „Zaželi“ ili su ista pod mjerama samoizolacije, a nemaju mogućnost nabavke nužnih namirnica ili lijekova da se o istom obrate Općini Suhopolje na telefonski broj +385 33 772-054.

7. Apelira se na sve poslodavce koji djeluju na području općine Suhopolje da na adekvatan način vode brigu o zaštiti svojih djelatnika kao i da svoje tekuće poslovanje prilagode trenutnoj situaciji.

Bespotrebno je širiti paniku i stvarati nepotrebne zalihe namirnica i ostalih potrepština, ali se treba ponašati odgovorno!

Kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa, Općina Suhopolje moli mještane da se pridržavaju izdanih uputa Vlade RH, Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite te da u skladu s trenutnom situacijom korisnici općinskih usluga i drugih institucija u općini smanje nepotreban rizik te da svu potrebnu komunikaciju obavljaju putem emaila i telefona te da se suzdržavaju nepotrebnih kontakata s drugim osobama dolaskom osobno u zgrade javnih ustanova te da odlaske na javna mjesta svedu na minimum.