U Dvorcu Janković u Suhopolju održana sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija

Sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu održana je danas (petak) u Dvorcu Janković u Suhopolju. Voditeljica radne skupine Martina Bunić izvijestila je članove o održanim sastancima na temu decentraliziranih sredstava. Naime, u lipnju je Ministarstvu znanosti i obrazovanja upućena molba za sastankom na temu decentraliziranih sredstava. Uz dopis, poslana su i prikupljena izvješća i obrazloženja za svaku županiju i Grad Zagreb.

Nastavno na dopis, održan je zajednički sastanak predstavnika Hrvatske zajednice županija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva financija. Potencijalno rješenje nedostatnosti decentraliziranih sredstava za osnovno i srednje školstvo u odnosu na rashode je u osnivanju međuresorne radne skupine u svrhu redefiniranja određenih parametara.

Radna skupina bi pristupila izradi drugačijeg okvira za izračun visine decentraliziranih sredstava općenito. Jedan od prijedloga je izdvajanje prijevoza učenika osnovnih škola iz decentraliziranih sredstava te uvođenje novog modela financiranja prijevoza izravno iz državnog proračuna.

Na dnevnom redu bila je i reforma obrazovnog sustava kroz cjelodnevnu školu i pripremanje projekata izgradnje, nadogradnje i rekonstrukcije za NPO, točnije pripremanje škola za jednosmjenski rad.

(www.hrvzz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Melita Pavlek)

U Dvorcu Janković u Suhopolju održana sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija