“Re-use” kreativnom radionicom u Suhopolju završio kreativni dio projekta “Ponovno upotrijebi – prirodu poštedi”

Foto: Udruga KrEdA

Ovogodišnja suradnja suhopoljske Udruge KrEdA i Fonda za zaštitu okoliša donijela je brojne zanimljive aktivnosti za male i velike. Suhopoljčani i njihovi gosti su tako imali priliku sudjelovati u Proljetnom sajmu rabljene odjeće i razmjeni sjemena starih sorti povrća, nekoliko kreativno-edukativnih radionica za djecu i mlade, akcijama sakupljanja materijala za recikliranje i edukacijama o ponovnoj upotrebi kućanske ambalaže, koja bi inače završila u smeću.

Jučer (četvrtak) su volonteri Udruge KrEdA i zainteresirani roditelji s mališanima učili o ekologiji i zajednički izradili šarene svijećnjake i posude za olovke.

Posljednjom radionicom u ovom ciklusu, prenamijenili smo staru plastičnu i staklenu ambalažu u ukrasne i korisne predmete, a stare posude za cvijeće obnovili i ukrasili mozaikom od starih CD-a i naučili malene da nije sav otpad smeće. Uz slikovnicu Zelene slikopriče, ponovili smo što je recikliranje i kako i maleni i veliki mogu pomoći u razvrstavanju otpada. Ponovno smo upotrijebili i prirodu poštedili – rekla nam je mlada KrEdA volonterka Lucija Lukačević.

Za nekoliko dana planirano je i finale projekta, u kojemu će volonteri urediti nadstrešnicu u naselju Cabuna, namijenjenu za odmor turista i biciklista, gdje će skeniranjem postavljenih kodova dobiti informacije u općini Suhopolje, ali i o samom projektu i mogućnostima recikliranja ili ponovne upotrebe predmeta.

Nakon kompletnog uređenja, nadstrešnica će se moći koristiti i kao vanjska učionica za učitelje i učenike suhopoljske područne škole Cabuna, što će omogućiti dodatne prilike za druženje i učenje na otvorenom.

(www.icv.hr, KrEdA)