Članice Volonterske skupine OŠ Suhopolje predale donaciju Socijalnoj samoposluzi

Učenice 7. razreda, članice Volonterske skupine Osnovne škole Suhopolje u srijedu su posjetile i predale donaciju Socijalnoj samoposluzi Gradskog društva Crvenog križa Virovitica.

U sklopu projekta Stvaram bolji svijet koji se provodi kao dio preventivnog programa OŠ Suhopolje u školskoj 2022./2023. godini provedena je još jedna aktivnost vezana uz volontiranje. Cilj projekta je promicanje volonterstva i usmjeravanje učenika na društveno prihvatljive oblike ponašanja. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je spomenuti projekt prepoznalo kao vrijedan i kvalitetan.

Naglasak projekta je provedba različitih volonterskih akcija, a do sada je održana humanitarna akcija za prikupljanje donacija Skloništu za životinje Virovitica, posjet korisnicima Doma Borove te izrada prigodnih darova i čestitki za njih, uređenje i oslikavanje školskog dvorišta, čišćenje okoliša (škole i općine), a sada je provedena i humanitarna akcija prikupljanja trajnih prehrambenih namirnica te posjet Socijalnoj samoposluzi i dostava donacija.

Učenice su saznale o djelatnostima Crvenog križa, volontiranju te mnogim trenutnim projektima u koje je Crveni križ uključen, ali i o tome koje su buduće namjere te kakve ih sve aktivnosti do kraja godine očekuju.

– Posjetili smo dobrovoljnu organizaciju Crveni križ i predali donacije koje su prikupljene u školi, te smo dobile mogućnost saznati nešto o organizaciji i postaviti željena pitanja. Dočekali su nas djelatnici Crvenog križa koji su nam detaljno pojasnili kako zapravo funkcionira Crveni križ i kako sam zapravo možeš postati volonter i dosta toga zanimljivog raditi, a opet pomoći. Proces odvajanja, vaganja i pakiranja je samo dio onoga što oni zapravo rade u socijalnoj samoposluzi i općenito. Ostvaruju humanitarne ciljeve i zalažu se isključivo za ljudska prava. Kako smo naučili oni imaju posebne obveze koje izvršavaju u slučaju prirodnih, ekoloških i drugih nesreća. Osim toga u prostorima Crvenog križa dva puta mjesečno može se darivati krv. Doniranjem krvi također činimo jako veliku plemenitu stvar kojom nekome možemo spasiti život. Važno je znati i pružiti prvu pomoć, pa djelatnici Crvenog križa često u školama održavaju edukacije o davanju prve pomoći. Nadamo se da ćemo opet imati priliku sudjelovati u ovakvim aktivnostima i da ćemo podignuti svijest o tome kako naše malo nekome može značiti puno i kako se uvijek trebamo odvažiti pomoći nekome koliko god možemo – rekla je učenica Mariana Božić.

(www.icv.hr, OŠ Suhopolje)

Članice Volonterske skupine OŠ Suhopolje predale donaciju Socijalnoj samoposluzi