Na Hrvatskom nacionalnom programu za nastavnike u CERN-u sudjelovala i učiteljica iz Suhopolja Branka Bartulović

Ove godine je od 2. do 6. travnja održan “Hrvatski nacionalni program za nastavnike u CERN-u”, program za profesore fizike uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hrvatski znanstvenici Mirko Planinić (PMF, Zagreb), Vuko Brigljević (Institut Ruđera Boškovića, Zagreb) i Nikola Godinović (FESB, Split) su izradili nastavni materijal na hrvatskom jeziku, kao i uspostavili i izveli cijeli program, dok je CERN osigurao svu infrastrukturu.

S ciljem pohađanja predavanja, posjeta laboratorijima, osposobljavanja za primjenu radnih materijala u razrednom odjelu, uputilo se 43 profesora fizike Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Među njima je bila i učiteljica matematike i fizike OŠ Suhopolje, Branka Bartulović.

Tijekom tri radna dana profesori su posjetili detektore čestica, tvornicu antimaterije, sudjelovali u radionici detekcije kozmičkih zraka, kroz predavanja dobili informacije o najnovijim otkrićima na polju fizike elementarnih čestica i astrofizike. Predstavljeni su i načini kako uvrstiti ova moderna otkrića u naš kurikulum.

CERN je najveći istraživački laboratorij na svijetu za fiziku elementarnih čestica. Istraživanja traju od pedesetih godina prošlog stoljeća, a osim velikih otkrića na polju elementarnih čestica iznjedrila su i mnoga otkrića poput HTTP protokola, www mreže, ekrane na dodir, tehnologiju primijenjenu u medicini i industriji.

2013. godine, François Englert i Peter Higgs (i suradnici) su dobili Nobelovu nagradu za teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica, a što je nedavno potvrđeno otkrićem predviđene temeljne čestice, eksperimentima ATLAS i CMS izvedenim velikim hadronskim sudaračem u okviru CERN-a.

(www.icv.hr, bb; Foto: B. Bartulović)

Na Hrvatskom nacionalnom programu za nastavnike u CERN-u sudjelovala i učiteljica iz Suhopolja Branka Bartulović