Suhopolje ponovno pokazalo da je mala sredina za velike stvari: I ove godine jedina općina u projektu “72 sata bez kompromisa”

Vikend iza nas u Suhopolju je protekao u znaku volonterstva i dobrih djela. Suhopolje je, naime, po treću godinu za redom, bilo jedina općina u Hrvatskoj koja se, uz 14 hrvatskih gradova, uključila u veliki međunarodni volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”.

Riječ je o projektu koji se već sedam godina provodi u Hrvatskoj, a svake se godine uključuje oko 4000 mladih volontera. Karakteristično za ovaj projekt je što volonteri do zadnjeg dana ne znaju što će raditi niti na koju će akciju biti poslani, no upravo to je ono što projektu daje beskompromisnost i veći smisao. Treba spomenuti i da projekt “72 sata bez kompromisa” svoje temelje zasniva u vjeri, pa tako 72 beskompromisna sata započinju u četvrtak, večernjom svetom misom, a završavaju nedjeljnom svetom misom.

Suhopolje je ove godine po treći puta sudjelovalo u projektu i još je uvijek jedina općina u Hrvatskoj koja se priključuje organizaciji i iz godine u godinu dokazuje kako ovakvi projekti nisu rezervirani samo za velike gradove. Ove je godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, projekt organiziran u nešto manjem obujmu nego prethodnih godina.

Foto: A. Fosić

Tako je u Suhopolju ove godine 35 mladih volontera volontiralo na 7 volonterskih akcija u dva dana. Svim su volonterima osigurane zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva.

– Sve su ovogodišnje akcije održane na otvorenom prostoru, pa je tako uređen kamenjar ispred Osnovne škole Suhopolje u kojemu su posađene sadnice trajnog cvijeća, obojena je ograda župnog dvora u Suhopolju, uređena su i obojena dva dječja igrališta u Borovi, očišćen je prostor Nogometnog kluba u Suhopolju, u Cabuni je posađen novi drvored te je također uređeno jedno dječje igralište, a prikupljeno je i 136 kilograma hrane i higijenskih potrepština za socijalnu samoposlugu GDCK Virovitica – rekla je voditeljica projekta u Suhopolju Anja Fosić i zahvalila Općini Suhopolje i Župi sv. Terezije Avilske u Suhopolju koje su, kao i prethodnih godina, nesebično podržale projekt donacijom potrebnih materijala te pomogle ugostiti volontere koji su ove godine došli iz svih dijelova županije, a deset je njih doputovalo čak iz Zagreba.

Foto: A. Fosić

– Smisao ovog projekta jest ukazati svima na dobrobiti volontiranja i svega pozitivnog što iz njega proizlazi – dobra djela, nova prijateljstva, druženja i pozitivne ideje, ali i pokazati mlade ljude u nekom ljepšem i pozitivnijem svjetlu. Suhopolje je ponovno pokazalo kako se zajedništvom može postići sve – mala sredina za velike stvari – istaknula je A. Fosić.

(www.icv.hr, af)