BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE U SUHOPOLJSKOM VRTIĆU Mališani nakratko postali liječnici i pomagali svojim omiljenim “plišancima”

Već četvrtu godinu zaredom održava se u Dječjem vrtiću Suhopolje “Bolnica za medvjediće” pod vodstvom liječnika dr. Ivana Andraševića, uz suradnju medicinskih sestara Slavice Šokac i Gabriele Povrženić.

Svako je dijete taj dan u vrtić donijelo svog plišanog medvjedića kojeg je onda “dovelo na pregled” kod liječnika i medicinskih sestara. Djeca su navodila razne simptome, odnosno zdravstvene poteškoće svojih medvjedića kao bi bili izliječeni. Održane su tri radionice, po jedna sa svakom od skupina vrtića, tako da je ukupno 70-ak djece sudjelovalo u ovom projektu.

foto: DV Suhopolje

Reakcije djece su odlične: kod djece nije prisutan strah od liječnika i medicinskog osoblja, što je i osnovni cilj. Uz to su djeca poučena kako čuvati svoje zdravlje, što činiti kada smo bolesni, kako paziti na svoju sigurnost i još mnogo toga. Na kraju radionica zaključak je da su svi medvjedići otišli svojim kućama zdravi.

foto: DV Suhopolje

Narednog je dana održano predavanje namijenjeno roditeljima o najčešćim bolestima i stanjima djece vrtićke dobi. Predavači su bili liječnik opće medicine dr. Andrašević i pedijatrica dr. Gerenčir. Objasnili su roditeljima kako postupiti kod vrućice djeteta, kako kod respiratornih infekcija, a kako kod akutnih proljeva. Posebno je dotaknuta tema o antibioticima i virozama. Na kraju su roditelji educirani u vezi neodgodive prve pomoći u djece predškolske dobi.

foto: DV Suhopolje

Ovakav oblik suradnje liječnika s vrtićem najbolji je način edukacije djece i roditelja koji pomaže u svakodnevnom životu i radu ustanove i svake obitelji te smo posebno zahvalni doktoru Andraševiću na inicijativi i provođenju svih aktivnosti – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Suhopolje Ivana Škala. (www.icv.hr, DV Suhopolje)