Nikola Vikić-Topić suhopoljske osnovnoškolce učio o meteorologiji

U Osnovnoj školi Suhopolje održana je Mala meteorološka radionica, koju već treću godinu zaredom vodi popularni meteorolog s RTL Televizije Nikola Vikić-Topić. Održane su tri radionice za učenike trećeg i četvrtog, petog i šestog, te sedmog i osmog razreda.
Meteorološke su radionice idealna prigoda da učenici doznaju više o tome što je meteorologija, kako izgleda posao meteorologa te kako nastaju najčešće meteorološke pojave.

Poznati je mladi meteorolog zajedno s učenicima stvarao maglu, izazvao tornado u boci, a pomoću limenke za pivo pokazao je kako međusobno djeluju područja niskoga i visokog atmosferskog tlaka. Učenici su također imali priliku vidjeti kako mogu samo napraviti termometar i kako funkcionira anemometar, a dobili su i materijal i upute za izradu vjetrulje.

Kao i svaki put do sad, radionice su bile iznimno zanimljive i zabavne, čemu je svojim opuštenim i vedrim nastupom ponajviše pridonio mladi meteorolog. Osobito je zanimljiv bio dio radionice u kojem je učenicima prikazan način rada televizijskog meteorologa, uz mnoštvo malih tajni o tome kako nastaje vremenska prognoza koju gledamo na televiziji. Također, učenici kažu da su im se jako svidjeli pokusi u kojima su im na jednostavan i lako razumljiv način prikazane vremenske pojave o kojima inače uče na satovima geografije.

Ovakve su radionice najbolji način da se učenicima približi znanost, za koju se ponekad čini da je suhoparna i teška te da ih se ponuka da razmisle o znanosti, možda baš i o meteorologiji, kao o svojemu budućem pozivu.

Nikola Vikić-Topić, koji je već postao redovitim gostom naše suhopoljske škole, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo svake godine voditi ove radionice. Učiteljici geografije Matildi Tripalo, na čiji je poticaj i došao u školu, obećao je da će doći i nagodinu. (www.icv.hr, mk)