Stigla službena potvrda: Obnovit će se Dvorac Janković u Suhopolju

Briljantne vijesti stigle su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Naime, Virovitičko-podravska županija prošla je na natječaju ”Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine” i dobit će bespovratna sredstva za projekt obnove dvorca, Janković u Suhopolju.

Suhopoljski dvorac Janković koji već desetljećima zjapi prazan i u ruševnom je stanju, obnovit će se sredstvima Europske unije u projektu koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ, vrijednosti 39.767.716,50 kuna i čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija.

Povijest dvorca i Suhopolja

Dvorac Jankovića nalazi se u središtu Suhopolja, naselja istočno od Virovitice. Sagrađen je u 18. stoljeću kada je nastalo i naselje Suhopolje, na blago podignutom terenu usred perivoja. Suhopolje se u zapisima prvi put spominje 1763. godine. 1771. godine dobiva ime Terezovac, a ime Suhopolje ponovno vraća početkom 20. stoljeća. Većina važnijih zgrada dvorca Jankovića građena je u razdoblju od 1750. do 1775. godine, a od 18. stoljeća prolazile su kroz nekoliko faza dogradnje.
Kroz godine, dvorac i park u Suhopolju promijenili su velik broj vlasnika, a dvorac je nakon 2. svjetskog rata služio kao dom za nezbrinutu djecu. Poslije je u dvorcu bila smještena škola koja je imala 1500 učenika, a dio dvorca služio je kao dječji vrtić. Poljoprivredno industrijski kombinat (PIK) Suhopolje u dvorcu je kasnije imao svoje urede. Tijekom tog vremena krovište dvorca izgorjelo je u požaru, koje je kasnije obnovio PIK. Nakon što je PIK otišao u stečaj, 2000. godine dvorac je kupila tvrtka Abacus koja je bila vlasnik sve do 2012. godine.

Kompleks je danas napušten, bez namjene i posve devastiran: sve tri zgrade dvorca u lošem su građevinskom stanju, a kapelica u parku je urušena i bez krova. (vpz.hr)