Dvorac u Suhopolju obnovit će se iz EU projekta vrijednog 44,7 milijuna kuna

Projekt obnove dvorca prošao administrativnu provjeru

Virovitičko-podravska županija je u 2012. godine kupila park i dvorac u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Povoljan smještaj dvorca u središtu mjesta i uz državnu cestu otvara mogućnost prenamjene dvorca u turističke svrhe. Izrađen je i projekt za revitalizaciju dvorca te je nominiran za financiranje iz EU fondova na prvi natječaj Eurospkog fonda za regionalni razvoj na temu kulturne baštine. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Općina Suhopolje i Gradski muzej Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 44,7 milijuna kuna, a sufinanciranje Virovitičko-podravske županije bilo bi oko 450.000 kuna.

– Prijavom ovog projekta na sufinanciranje iz EU fondova htjeli smo povezati dionike na turističkom tržištu i doprinjeti razvoju tog turističkog tržišta na području naše županije. Budući centar za posjetitelje je turistička atrakcija, a u sklopu projekta planirali smo i razne manifestacije kao što su letovi balonom i razni festivali. Projekt je prošao administrativnu provjeru i nadamo se da će u narednim mjesecima biti i odobren za sufinanciranje – naglasila je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

Dvorac Jankovića danas ima status kulturnog dobra, a povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen je kao objekt prirode i spomenik vrtne arhitekture.

Projekt revitalizacije obuhvaćao bi rekonstrukciju (dogradnju i prenamjenu) dvorca Janković u poslovnu građevinu. Vrijednost projekta je oko deset milijuna eura, a prenamjena bi bila u hotel s 35 soba, restoranom, wellnessom, parkom i svim ostalim popratnim sadržajima. Obnovu dvorca pratila bi i obnova povijesnoga perivoja u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu. Realizacija projekta utjecala bi i na gospodarski razvoj lokalne sredine.

Obnova dvorca i njegova nova funkcija vratit će dvorcu značenje koje je s vremenom izgubio te će utjecati na promociju Suhopolja, kao i na daljnji razvoj lokalne zajednice. Osim hotelskog sadržaja s popratnim ugostiteljskim i sportskim sadržajima, turiste će zasigurno zainteresirati zanimljive manifestacije koje će također biti prijavljene u sklopu projekta. Riječ je o Festivalu leda i Festivalu soli, a povezani su s bogatom poviješću ovoga mjesta. Naime, u sklopu dvorca nekada se nalazila ledenica u kojoj su grofovi za ljetnih mjeseci čuvali namirnice. Vađenje blokova leda iz potoka nije služilo samo skladištenju hrane, već su se prodavali i lokalnim krčmama i slastičarnicama. Također, zanimljivo je da se u Suhopolju nalazio i svojevrsni distribucijski centar soli koji je tada ujedno bio jedino mjesto za nabavku soli u regiji.

Vrhunski smještaj s bogatim popratnim sadržajima, kao i zanimljivim manifestacijama, zasigurno će privući različite profile turista: od zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu do turista rekreativca, i to ne samo iz regije, već i iz ostalih dijelova Hrvatske.

IMG_4951

Povijest dvorca i Suhopolja

Dvorac Jankovića nalazi se u središtu Suhopolja, naselja istočno od Virovitice. Sagrađen je u 18. stoljeću kada je nastalo i naselje Suhopolje, na blago podignutom terenu usred perivoja. Suhopolje se u zapisima prvi put spominje 1763. godine. 1771. godine dobiva ime Terezovac, a ime Suhopolje ponovno vraća početkom 20. stoljeća. Većina važnijih zgrada dvorca Jankovića građena je u razdoblju od 1750. do 1775. godine, a od 18. stoljeća prolazile su kroz nekoliko faza dogradnje.

Kroz godine, dvorac i park u Suhopolju promijenili su velik broj vlasnika, a dvorac je nakon 2. svjetskog rata služio kao dom za nezbrinutu djecu. Poslije je u dvorcu bila smještena škola koja je imala 1500 učenika, a dio dvorca služio je kao dječji vrtić. Poljoprivredno industrijski kombinat (PIK) Suhopolje u dvorcu je kasnije imao svoje urede. Tijekom tog vremena krovište dvorca izgorjelo je u požaru, koje je kasnije obnovio PIK. Nakon što je PIK otišao u stečaj, 2000. godine dvorac je kupila tvrtka Abacus koja je bila vlasnik sve do 2012. godine.

Kompleks je danas napušten, bez namjene i posve devastiran: sve tri zgrade dvorca u lošem su građevinskom stanju, a kapelica u parku je urušena i bez krova.

(www.vpz.hr)