Komemorativni skup u Mrtvom jarku 23. kolovoza

Virovitičko-podravska županija, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i Udruga “Hrvatski domobran” iz Virovitice i ove će godine zajednički obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Podsjetimo, u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Središnji komemorativni skup bit će održan u nedjelju, 23. kolovoza, u 11 sati u Mrtvom jarku koji se nalazi kraj sela Bukova u općini Suhopolje. Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. (www.vpz.hr)