Garaža kulture: Posebna izložba

Bivše školske garaže prenamijenjene su u izložbeni prostor, a sve zahvaljujući ideji učiteljice Zdravke Matković. Uz mali proračun i veliki angažman predstavnika Vijeća roditelja i školskih djelatnika, Suhopolje sada ima što drugi nemaju.
Kako je škola za ovu prigodu izdala monografiju pod nazivom “OŠ Suhopolje – stoljeća dva” u ovom novom izložbenom prostoru je postavljena izložba pod nazivom “Crtice iz školskog života kroz stoljeća dva” – kao svojevrsna dodana vrijednost monografiji.

Knjiga govori o prošlosti mjesta i životu škole kroz arhivske dokumente i povijesne spise; dok izložba priča o prošlosti mjesta kroz predmete iz bakinih škrinja i fotografijama iz osobnih albuma ljudi koju su ovu školu “živjeli“.

Našlo se je ovdje šaljivih “fotopriča” bivših učitelja, podvornika, vozača, ravnatelja, ali i učenika, koji su kasnije postali učitelji. Stari Suhopoljci izvadili su iz svojih ormara pisanke i crtanke iz školskih dana [najstarija je “crtanka za slobodno crtanje” iz 1912. godine u izdanju Školske knjige]

Nastavnik tehničkog odgoja, Mirko Šimić izložio je zbirku starinskih fotoaparata i uređaja koji su se kroz godine koristili u školama, a nastavnica njemačkog – Lidija Škrinjarić, pobrinula se za to da svi predmeti budu popisani i “katalogizirani”.

wp-003984

Kako ovakvom događaju i priliči, uvodni govor prije otvorenja nadahnuto je izrekla gđa Tugomila Reder koja je svojevremeno i sama bila nastavnica likovnog u školi Suhopolje, a negdašnji njezin učenik, a sadašnji načelnik općine, Marijan Brlek, proglasio je izložbu otvorenom.

Tako su, stare garaže postale dobile novi namjenu i postale mjesto kulture, ali i oživljenih uspomena i velikih emocija, kada su se nakon nekoliko desetljeća na jednom mjestu susreli stari kolege, davni učenici, učitelji i prijatelji.
Učenicima je bilo zanimljivo vidjeti školske predmete iz davnih vremena koji su im danas potpuno nepoznati – kao što su školske pločice za pisanje , ručne računaljke, pera i tintarnice i drvene-ručno rađene-pernice; pa spomenari – davno pisani rukama njihovih baka…

Stariji su se sa sjetom prisjetili ručno djeljanih drvenih klompi u kojima su nekada išli u školu, vezenih peškira i plehnatih lavora u kojima su se umivali. Postavljanje ove, po mnogočemu posebne izložbe u neobičnom prostoru, ne bi bilo moguće bez velike podrške ravnatelja OŠ Suhopolje, Ante Škrabe , koji se i dalje zalaže za ideju da suhopoljska “Garaža kulture” zaživi kao prepoznatljivo mjesto kulturnih događanja, kako u Suhopolju, tako i u cijeloj županiji. N. K. Lukačević