U Općini Suhopolje u rujnu palo 235 l/m2 kiše

Od 1. do 13. rujna 2014. godine na području Općine Suhopolje palo je 235 litara/m2 kiše što je imalo za posljedicu izlijevanje kanala Brežnice, Dabrovice i županijskog kanala na poljoprivredne površine uz te vodotokove, dok je u prvih devet mjeseci 2014. godine na području Općine Suhopolje palo ukupno 978 litara/m2 kiše, što je uveliko premašilo višegodišnji prosjek koji za područje naše općine iznosi 850 litara/m2.

Ovakva pojava uvjetovala je brojne probleme, posebno poljoprivrednicima, a sukladno tome već je u mjesecu svibnju ove godine bila proglašena elementarna nepogoda uslijed poplava koje su učinile veliku materijalnu štetu na tada još tek posijanim kulturama. Dugotrajne i obilne kiše u narednom periodu znatno su utjecale na smanjenje prinosa i kvalitetu pšenice koja je obećavala visoke prinose.

Ovakvo enormno velike količine oborina u zadnjih mjesec dana onemogućavaju skidanje ostalih kultura kao što su duhan, suncokret, soja, šećerna repa, a isto tako i vinogradi i voćnjaci.

Problem poljoprivrednicima neće predstavljati samo vrlo otežani uvjeti skidanja ljetine, već će takove vremenske neprilike znatno utjecati i na početak sjetve jer su neki optimalni rokovi, kao što je npr. sjetva uljane repice, već prošla. Već je sada sigurno da će znatno kasniti i sjetva pšenice i kamilice, što će zasigurno imati određenih posljedica na visinu uroda.

Što se tiče procjene već nastale štete, posebno suncokreta, teško ju je prognozirati ali je sigurno da će poljoprivrednici što zbog smanjenog prinosa i nemogućnosti ubiranja ljetine, što zbog kašnjenja sjetve, pretrpjeti znatne štete.

Ovakve vremenske neprilike srećom nisu prouzročile velike poplave na našem području, ali su utjecale na oštećenja kolnika, pogotovo u brdskim predjelima Općine Suhopolje, a u tijeku je sanacija istih. Velike količine oborina dovele su do podizanja nivoa podzemnih voda što je u naseljima Orešac i Gaćište prouzročilo pojavu voda u većini podruma mnogih domaćinstava te su članovi DVD-a Suhopolje nekoliko dana boravili u tim naseljima i pomagali sanirati štetu.

Obzirom na dugoročnu prognoza koja i dalje predviđa ovakve vremenske neprilike nije za očekivati značajnija poboljšanja, a ovim putem molimo stanovnike ugroženih područja Općine Suhopolje da imaju strpljenja i razumijevanja prilikom saniranja nastalih šteta jer zbog velikog područja koje podliježe sanaciji nije moguće u kratko vrijeme sanirati svu nastalu štetu.