Promocija knjige “Živjeti i voljeti nakon raka”

Dana 15. travnja 2014. godine, s početkom u 19,00 sati u dvorani Hrvatskog doma u Suhopolju održat će se promocija knjige “Živjeti i voljeti nakon raka” (urednici: Veljko Đorđević, Marijana Braš, Danijela Štajner, Katarina Fuček).

Knjiga je nastala zajedničkim radom pacijentica oboljelih od raka, članova njihovih obitelji i terapeuta, koji su pokušali predstaviti i odgovoriti na najčešća pitanja, dileme, strahove i krizne situacije kroz koje oboljela osoba i članovi obitelji prolaze kroz sve faze bolesti. U knjizi su, između ostaloga, prikazane najčešće emocionalne reakcije na priopćavanje loših vijesti, najčešći psihološki /psihijatrijski poremećaji koji se mogu javiti tijekom raznih faza bolesti, moguće reakcije članova obitelji i prijatelja na bolest te reakcije na uznapredovalu bolest. Prikazana je i velika važnost komunikacije na svim razinama u onkologiji, s naglaskom na promicanje medicine usmjerene prema osobi. Veliku vrijednost ove knjige čine intimne ispovijesti oboljelih i članova njihovih obitelji, isprepletene sa dječjim crtežima, ilustracijama i zajedničkim fotografijama.

Urednici i autori željeli su naglasiti da su susret s rakom u prošlosti i susret s rakom danas dvije različite stvari, jer je rak danas u brojnim slučajevima kronična bolest, sa sve snažnijim i brojnijim pokretom preživjelih. Upravo zbog toga, važno je da se oboljeli, članovi njegove /njezine obitelji, zdravstveni profesionalci i i društvo znaju nositi i suočavati s često dugogodišnjom skrbi.

Život s rakom i život uz oboljelog od raka započinje bitkom protiv predrasuda i prihvaćanjem znanstevnih istina i činjenica o ovim bolestima kao i mijenjanjem nas samih. Ova knjižica je dokaz da se i nakon dijagnoze i liječenja raka može živjeti, uživati i voljeti.

Ova knjižica pokazuje i vrijednost uključivanja u aktivnosti udruga koje se zalažu za život „u novom danu“, koje se prepoznaju i osjete kao ljudi koji će svojim angažmanom očovječiti zajednicu i društvo u kome živimo. Život nakon raka je i put iz kulture bolesti u kulturu zdravlja, kao i prema kulturi dobra kojim želimo kročiti kao pojedinci, obitelj i zajednica. Stoga, pozivamo sve zainteresirane da svojom nazočnošću uveličaju samu promociju knjige te da kroz istu zajednički proživimo kako se može živjeti i voljeti nakon raka!