Kulturno umjetnička udruga Suhopolje

kuus-grbPotaknuti željom za očuvanjem i promicanjem kulturne baštine, skupina mladih i malo starijih, okupila se, te 06. ožujka 2008. godine osnovala udrugu pod nazivom „Kulturno umjetnička udruga Suhopolje“, skračeno „KUUS“ , te su samim time pretvoreni u čuvare tradicijskih vrijednosti i običaja, te uspomena.

Ciljevi udruge su očuvanje i promicanje tradicijski vrijedne kulturne baštine, promicanje glazbene kulture i stvaranje glazbenih djela te osnivanje sekcija sa kulturno-umjetničkim sadržajem. Svrha udruge je stvaranje i izdavanje autorskih djela, te javno promoviranje i organizacija javnih nastupa i natjecanja, njegovanje starih običaja, plesova, ručnih radova.
Unutar udruge postoji etno radionica, folklorna skupina, tamburaška skupina, dramska skupina i tonski studio.

U folklornoj skupini djeluju 4 dobne skupine koje okupljaju 80-ak plesača.

• Folklorne sekcije naporno rade u učenju i uvježbavanju pjesama, plesova i običaja ne samo Suhopolja, već i Slavonije, Baranje, Srijema, podravine i ostalih krajeva lijepe naše.
• Dramsku sekcije čine uglavnom najmlađi članovi koji uvježbavaju razne igre, koje su kao i plesovi lagano otišli u zaborav.
• Tamburaška sekcija dio je folklorne sekcije, a čine ju vrsni tamburaši. Entuzijazam, jedinstvo i ljubav članova udruge prema nekadašnjem načinu života i želja za očuvanjem tradicijske baštine okupila je i spojila ove mlade ljude kako bi njegovali vrijednosti kojima se ponosimo.
• Etno sekcija započela je sa radom u petom mjesecu 2008. godine. Izrađuje i restaurira narodne nošnje za potrebe folklorne sekcije, podučava mlade različitim ručnim radovima, te je u tijeku izrada suhopoljske nošnje.

Iako relativno mlada udruga, u svom kratkom djelovanju pokazuje vrlo značajne rezultate u svom radu. Svake godine organiziramo našu smotru folklora pod nazivom „Međunarodna smotra folklora Golubica bijela“ u sklopu dana općine Suhopolje, te ugošćujemo Kulturno- umjetničke udruge i društva ovoga kraja i šire. Krajem godine u sklopu bozičnih blagdana organiziramo bozični koncert, te za vrijeme uskršnjih blagdana radionicu u izradi i bojanju uskršnjih pisanica tehnikom voska. Tijekom godine, organiziramo i humanitarne koncerte u suradnji sa obiteljima čijoj djeci je potrebna pomoć u liječenju. Do sada smo nastupali na raznim večerima folklora, pjesama i običaja diljem lijepe naše, kao i van njenih granica – Republika Mađarska i Bosna i Hercegovina po nekoliko puta.

Želja i planovi su nam preslikati „Vinkovačke jeseni“ na ovom području, iako smo svjesni da je za to potrebno vrijeme i mogućnosti.