TJEDAN U LEPTIRIĆIMA

Budući da je tjedan započeo vrlo vjetrovito i kišovito, našim je „Leptirićima“ u pomoć stigla Vila Proljetnica koju je utjelovila odgojiteljica- pripravnica Nikolina. Kako bi zajedno otjerali kišu, osmišljenim aktivnostima „Letirići“ su dozivali proljeće.

Uvodna aktivnost bila je dramatizacija samostalno osmišljenog monologa „Vila Proljetnica“ koju su djeca s velikom motiviranošću i pozornošću pratila. Nakon uvodne aktivnosti, Vila Proljetnica uvela ih je u SDB gdje ih je dočekalo pravo pravcato proljeće.

Od brojnih centara najviše ih se dojmio istraživački centar u kojem su se nalazile prešane biljke na svjetlećem senzornom stolu koje su djeca mogla proučavati povećalom. Zatim su spretno tržili u centru tržnice kao da su svakoga dana na tržnici. U građevnom su centru pomoću raznih prirodnih materijala gradili i uređivali vrt po želji, a na terasi su se mogli okušati u pravom uređivanju. Ponuđene su im bile razne vrste sjemenja, zemlja, voda, alat za sadnju te ih ništa nije sprječavalo kako bi pokazali svoje motoričke sposobnosti.

U likovnom centru bio im je ponuđen domaći plastelin kojim su mogli modelirati po želji, a dočekale su ih i razne matematičke slagalice koje kod djece potiču na razvoj matematičkih sposobnosti kao i rješavanje problema.

Djeca su mogla prolistati i brojne enciklopedije, vrtlarice, slikovnice koje bi ih motivirale te potaknule na neku njihovu aktivnost povezanu s temom proljeća.

Tjedan je protekao vrlo uspješno s naglaskom na veliku dječju uključenost u sve osmišljene aktivnosti kao i motiviranost za daljnji nastavak ove teme.

Svakodnevno se trudimo osluškivati dječje potrebe i želje kako bismo zadržali njihovu pozornost i pažnju na poticajnim aktivnostima koje su bitne za njihovu dob.

Odgojiteljice Sanja i Nikolina