Tjedan u „LEPTIRIĆIMA“ – zimska čarolija

Tjedan u „Leptirićima“ obilježila je upravo zima. Odgojiteljica- pripravnica Nikolina imala je svoje prvo ogledno predavanje te je djecu igrokazom Snjegović i pingvin uvela u pravu Zimsku čaroliju, a sve je to dodatno začinio i snijeg koji nam je dobro došao kako bi ugođaj bio još realističniji. Igrokaz je djecu zaista oduševio te su ga danima nakon izvedbe samostalno izvodili u dramskom centru uz pomoć plošnih lutaka snjegovića i pingvina. U samom središtu sobe nalazile su se ledene kocke uz pomoć kojih su se mogli okušati u gradnji iglua, snjegovića ili neke snježne špilje. Djeca su u potpunosti iskoristila svoju maštu te pokazala veliku kreativnost pri gradnji. U likovnom centru nalazili su se materijali pomoću kojih su mogli kreirati svog pingvina ili snjegovića, po želji. Glavni kutak sobe bilo je zimsko selo kojeg smo smjestili pored centra osame u kojem su djeca mogla uživati te promatrati pingvine, imitaciju leda i snijega, poigrati se sa plišanim pingvinom te u miru slegnuti dojmove. Soba je bila ukrašena raznim zimskim fotografijama, visilicama snježnih pahuljica, pingvinima, pahuljama raznih oblika, a kroz prozor su mogli vidjeti pravu snježnu idilu.

U centru početnog čitanja i pisanja djeca su mogla izraditi svog snjegovića od brojeva ispisanih u bijelim krugovima te se okušati u radnim listićima koji su vrlo dobra priprema za školu budući da se njima potiče na razvoj pamćenja, fine motorike, pozornosti i kontrole. Djeca su imala ponuđenu i drvenu ploču „Zimski memory“ u kojima su gumicom trebali spojiti parove (motive zime) te su za tu aktivnost bili vrlo zainteresirani i uspješni.

Ono što je djeci bilo posebno zanimljivo je istraživački centar u kojem su mogli promatrati topljenje snijega, kojeg su pritom mogli i bojati jestivim bojama te promatrati i uočavati promjene koje taj proces prate. Time su razvijali taktilnu percepciju stjecanjem iskustva dodirom, ali i koordinaciju i preciznost u baratanju predmetima tijekom uzimanja i prosipanja vode, bojanja…

Djeca su se posebno razveselila liku „Olafa“ kojeg je bilo potrebno nahraniti snježnim lopticama pri čemu su se djeca zabavila, ali i razvijala psihomotoričke sposobnosti tijekom natjecateljske igre.

Tjedan je bio vrlo uspješan, motivirajuć te smo zaista uživali u našoj Zimskoj čaroliji.

ODGOJITELJICE:
Nikolina i Sanja